Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Λιτανεία Μυροφόρων 2011


Πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Αναστάσιμη Θεία Λιτανεία της Γ΄Κυριακής του Πάσχα στις 8 Μαϊου. Το πρωϊ της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τόν εφημέριο π. Σπυρίδωνα και τον π. Θεόδωρο Κουρσάρη, - γιό και πατέρα- και μετά το τέλος της Λειτουργίας ξεκίνησε η Λιτανεία με τα Λάβαρα απ' όλες τις εκκλησίες του χωριού μας, την Φιλαρμονική, το Δημοτικό Σχολείο, τη χορωδία, την εικόνα της Αναστάσεως , τον ευλαβή λαό και τους επισήμους. Η πορεία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος. Δέηση- παράκληση στη διασταύρωση των Κουραμάδων- Σιναράδων και Καστελλάνων Μέσης, προς την εκκλησιά της Υπαπαντής. Μετά περνάμε από το χωριό των Κουραμάδων. Όλο το χωριό έχει συγκεντρωθεί στην μικρή πλατεία στο κέντρο του χωριού και οι δύο εφημέριοι των Σιναράδων και των Κουραμάδων κάνουν Δέηση προς τον Παντοκράτορα Χριστό υπέρ υγείας όλων των κατοίκων. Μετά η Λιτανεία επιστρέφει στο χωριό από την μεριά του "Σκάφωνα". Στη διασταύρωση με τον δρόμο του Πέλεκα γίνεται νέα Δέηση με τον εφημέριο του Πέλεκα πρός την Οδηγήτρια. Η Λιτανεία θα περάσει από το Κοιμητήριο και στην εκκλησία των Αγίων Πάντων θα γίνει η Δέηση για την ανάπαυση των κεκοιμημένων, κτητόρων, γονέων, συγγενών ... Μετά θα επιστρέψουμε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου αφού προηγουμένως στην κεντρικη πλατεία των Σιναράδων θα γίνει η τελευταία Δέηση για τους ενορίτες, τους συμμετέχοντες και όλοι μαζί θα ψάλλουμε το μεγαλυνάριο της Αναστάσεως " εκ νεκρών ειδούσα τον σον Υιόν Άχραντε Παρθένε..."    
ποιες nσαν αι Μυοοφόοες Γυναίκες;
Την Τρίτη Κυριακή από το Πάσχα εορτάζουμε την Μνήμη των Αγίων Ενδόξων Μυροφόρων Γυναικών, οι οποίες ήσαν αψευδείς μάρτυρες και της Ταφής, αφού μαζί με τον Νικόδημο και τον Ιωσήφ εξ Αριμαθαίας ενταφίασαν το Σώμα του Κυρίου μας αλλά και της Αναστάσεώς Του. Αι Μυροφόρες είδαν πρώτες την Ανάσταση του Κυρίου μας και είχαν την χαρά να φέρουν πρώτες εις τους Μαθητές το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Εκεί μόλις έφτασαν, είδαν δύο αστράπτοντας αγγέλους και ύστερα είδαν τον Xριστόν και τον προσεκύνησαν.
Πολλαί ήσαν αι Μυροφόρες γυναίκες, πλην οι Eυαγγελιστές αναφέρουν μόνον τις Επίσημες.
Πρώτη, μετά την Θεοτόκο, η Μαρία η Μαγδαληνή, από την οποία ο Xριστός εξέβαλε επτά δαιμόνια. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου μας εις τους ουρανούς, ήλθε εις την Ρώμην και ενήργησε εις τον Καίσαρα Τιβέριον να θανατώσει τον Πιλάτο και τους Αρχιερείς. Κατόπιν έρχεται εις την 'Εφεσο όπου και απέθανε και ετάφη εκεί Μετά από χρόνια ο βασιλεύς Λέων, ο σοφός, έφερε το άγιο λείψανό της εις την Κων/πολη με μεγάλες τιμές.
Δεύτερη Μυροφόρος ήταν η Σαλώμη, θυγατέρα του Ιωσήφ του Μνήστορος -από τον πρώτον του γάμον. Είχε 4 υιούς, τον Ιάκωβον τον μικρόν, τον Ιωσή, τον Σίμωνα και τον Ιούδα και τρεις θυγατέρες, την Εσθήρ, την Θάμαρ, και Σαλώμην του Ζεβεδαίου.
Τρίτη Μυροφόρος αναφέρεται η Ιωάννα, γυναίκα του Χουζά, ο οποίος ήταν επίτροπος και οικονόμος της οικίας του βασιλιά Ηρώδη.
Τέταρτη και Πέμπτη, Μαρία και Μάρθα αδελφές του Λαζάρου.
Εβδόμη η Σωσσάνα καθώς επίσης και άλλες πολλές όπως ο Λουκάς ιστορεί, οι οποίες υπηρετούσαν τον Χριστόν.